Tips inför lastning och transport med häst

Att åka iväg med ponny kan vara ett roligt äventyr, allt ifrån att packa utrustningen till att lasta och åka iväg. Men det finns också risker och det är därför viktigt att tänka på säkerheten vid lastning och körning. Oavsett om du rider på ridskola eller har egen ponny så kan det vara bra att få några tänkbara råd.

A och O om du ska lasta en ponny är att de som är med vid lastningen är lugna. Hästar är flyktdjur och för att de ska gå in och stå stilla i en transport, krävs det att de inte är stressade från början. Tänk på att om du har en ponny som är svår att lasta så måste du träna den. Det kan du till exempel göra före fodringen på morgonen – ge inte ponnyn sin mat förrän den har gått in i transporten. Då kopplar ponnyn ihop transporten med att den får mat. Det är också bra att lastträna en orolig ponny innan du faktiskt behöver åka iväg, så att du inte har en tid att passa utan kan låta lastningen ta tid. När ponnyn ska åka i transporten behöver den också lära sig hur den håller balansen och på samma sätt som att vi själva blir trötta av att lära oss nya saker, gäller detta även för hästar. Tänk därför på att börja med att åka lite kortare turer i början. En lasttränad häst som glatt går på transporten är både skönt och säkert, du kommer iväg på ett enkelt sätt och en häst som inte är stressad skadar inte sig själv lika lätt.

I transporten så bör hästen ha en lädergrimma på sig. Det är för att om något händer och du snabbt behöver få loss ponnyn så är en grimma i läder lättare att skära sönder än en i nylon. Om du åker på tävling med ponnyn så ska de alltid lastas ur transporten med träns då detta ger dig bäst kontroll om ponnyn skulle vara stressad eller orolig. Det kan också vara bra att hästen har träns över grimman när du ska lasta den hemma, och när den är inne i transporten tar du av tränset och grimman sitter på.

Lägg gärna in lite strö i transporten. Om du ska åka en längre bit med ponnyn så är det bra att ge den lite hö i transporten så den har något att göra. Hästar vill ogärna kissa utan att det finns strö på golvet, då det skvätter på deras ben. Detta är ytterligare en anledning till att ha strö på golvet i transporten.

Det är alltid bra att vara minst två personer på plats, speciellt om du inte är så gammal. Då bör du ha en vuxen som kan hjälpa dig, ifall något skulle hända. När ponnyn är inne i transporten är det bra att prata lugnande medan medhjälparna stänger bommen bakom ponnyn. Fäll upp baklämmen innan du sätter fast ponnyn och tar av tränset

Några andra saker att tänka på: 

  • Se till att ha rätt utrustning på dig när du ska lasta din ponny. Handskar är bra att ha, och en longerlina kan behövas om ponnyn är bråkig så man inte riskerar att tappa den. Ha alltid ett grimskaft i bilen, så att du har det lätt tillgängligt vid behov.
  • Innan du börjar lasta, se över hur hög bommen framför och bakom ponnyn är. Bommen ska vara i höjd med ovankanten av bringan/bogen. Öppna sidodörren där fram i transporten, så att det blir ljust.
  • När du ska transportera din ponny bör du skydda den mot skador. Det gör du enklast med transportskydd, eller genom att linda ponnyns ben ner över kotan och upp över knä och has. En del hästar trivs inte med detta och kan istället bli störda av skydden, så stäm av hur din häst verkar reagera. Det kan också behövas ett täcke, men tänk på att det inte får blir för varmt i transporten.
  • Om ponnyn är broddad så är det bra att ta ur broddarna innan den ska åka transport, för att undvika att ponnyn trampar sig och gör sig illa.
  • Om du bara har en ponny i transporten, lasta den då på den vänstra sidan så att tyngdpunkten inte blir förskjuten.
  • Tänk på att inte stå mitt bakom lämmen (dörren bakom hästen) utan stå vid sidan av när du fäller upp den. Det är av säkerhetsskäl – om ponnyn skulle bli rädd och kasta sig bakåt så kan du få både ponnyn och lämmen över dig.
  • Bind ponnyn ganska kort, ca 40 cm så att den inte kan trassla in sig. Använd också ett grimskaft med panikhake och gör en säkerhetsknut som lätt går att få upp. Ha också som vana att ha en kniv eller sax i bilen eller transporten så att du snabbt kan skära sönder exempelvis grimman om ponnyn fastnat.