Kom ihåg reflexerna på ridturen

Hösten är här och det blir mörkt allt tidigare varje dag. Därför vill vi påminna dig om att komma ihåg reflexerna när du ska rida ut med din ponny eller leda den från hagen.

De flesta av oss är duktiga på att använda reflexer ifall det redan är mörkt när vi lämnar stallet och ska rida ut. Men tänk på att om du rider ut på eftermiddagen när det fortfarande är ljust så tar det inte lång tid innan mörkret sänker sig och det helt plötsligt är kolmörkt ute. Gör det till en vana att alltid ta på både dig och din ponny reflexer om du ska rida eller leda din häst ute nu när hösten är här.

En vanlig ursäkt till att inte använda reflexer är att ”det inte är så mörkt ute”, eller att ”gatubelysningen gör att vi syns”. Men riktigt så enkelt är det inte. Skymningen faller snabbt och även om gatubelysningen gör att du själv ser, så syns du inte särskilt bra utan reflexer.

Självklart är det bra att ha så mycket reflexer som möjligt, detta för att alla andra ska se er tydligt och fort. Reflexer är en billig försäkring för att du ska få en så trygg ridtur som möjligt. Utan reflexer syns du först när bilen är ungefär 20 meter bort, med reflexer syns du på ungefär 140 meters avstånd vilket gör att föraren hinner bromsa innan ni möts.

Tänk på:

  • Sätt gärna på ponnyn reflexer på alla ben, så att bilar som du möter ser att det är någon med fyra ben längre fram på vägen. Har du bara två benreflexer – sätt de på vänster framben och höger bakben så syns ni bäst för bilarna.
  • Glöm inte dina egna reflexer! Det är toppen att ha en reflexväst, men även en runt hjälmen och runt benet. Om du skulle ramla av eller din ponny komma lös, så
    behöver ni båda synas ordentligt.
  • Bilarna behöver se er både framifrån och bakifrån – ha gärna en brösta och ett ländtäcke i reflexmaterial så vet du att ni syns ordentligt.
  • Glöm inte reflexerna i hagen! Om ponnyn rymmer från hagen så syns den inte om den inte har reflexer på sig. Ha gärna en grimma eller ett täcke som har reflexer nu när hösten är här.

Ta hand om dig i mörkret, kom ihåg reflexerna!