Intervju med Elsa och Lisa från Stall Smultronbacken

Käpphästsporten har fått ett enormt uppsving i Sverige och har nu tusentals utövare runt om i landet. Vi fick en pratstund med Elsa Högberg och Lisa Filipsdotter som startat Stall Smultronbacken, ett av de första stallen för käpphästar, som nu är aktuella med boken Käpphästar! 

Berätta lite om er själva och Stall Smultronbacken – vilka är ni och hur startade allting?

Allt startades när vi var runt 9-10 år, vi lekte mycket med käpphästar då men det var när vi startade vårt instagramkonto @kepphastar 2014 som allting drog igång på riktigt. Vi byggde ett käpphäststall i en gammal bod på landet som senare fick namnet Stall Smultronbacken. Utöver allt arbete med käpphästarna så är vi två tonåringar som bor i Stockholm, vi älskar att rida (på riktiga hästar) och lägger ner mycket tid på allting som kretsar kring hästvärlden.

Vad är käpphästar för något och hur fungerar sporten? Finns det tävlingar? Vilka grenar tävlar man i?

Att hålla på med käpphästar är som en sport, det hålls olika tävlingar under året, både stora och små. Det är lättast att hitta käpphästtävlingar via Instagram eftersom de flesta tävlingarna anordnas av privatpersoner, ett tips är att söka på hashtaggen #käppissverige. Den vanligaste grenen att tävla i är hoppning, men alla grenar förekommer. Ibland anordnas tävlingar och käpphästevenemang av ridklubbar, där kan det vara värt att titta också!

Om jag vill börja med käpphästar, hur gör jag? Har ni några tips? Hur gör jag för att bli duktig inom käpphästvärlden?

Alla kan börja med käpphästar, men det är nog lättare för dem som har hästvana att börja, för då förstår man sig på sporten bättre. Men käpphästar som hobby passar även för den pyssliga som vill sy och skapa saker. Det enda man behöver för att börja är en käpphäst, eller material för att sy en egen för den händige. Det underlättar även mycket att skaffa ett käpphästkonto på Instagram för att följa andra och se hur de gör för inspiration.

Kan man köpa käpphästar någonstans?

Du kan köpa käpphästar på nätet och i leksaksaffärer, men det går även att köpa av andra aktiva inom sporten. Den försäljningen sker mer eller mindre uteslutande via Instagram. Vi på Stall Smultronbacken håller också på att utveckla en webbshop där vi hoppas att den som vill ska kunna köpa våra käpphästar i framtiden.